Web kamera ile “kare kod”ların okutulması ve alarm için yapılacak tanımlamalar

 

Tanımlar menüsü altındaki “program ayarları” bölümündeki “kamera ayarları” na girildiğinde aşağıdaki ekran görülür.

Bu ekranda bilgisayarınıza bağlı web kamera varsa “kare kod okuması ve alarm vermesi” amacı ile programa tanıtacağız. Tanıtma işleminden sonra ana menü seçeneklerinden “Hizmet” başlığı altındaki “Güvenlik sistemi ve kare kod okuyucu” seçenekleri ile programlar çalıştırılacaktır.

“Kullanılacak kamera” bölümünde bilgisayarınıza bağlı kameranın sürücüsü seçilecektir.

Bilgisayarınızda 1 web kamera varsa, Kare kod okuyucu ve alarm bölümüne aynı kamera seçilebilir, ancak aynı tek fonksiyon için kullanılabilir. Yani gündüz kare kod okuma, gece alarm amacı ile kullanılabilir.

Okuyucuyu kısa yol tuşları ile etkinleştir seçeneği işaretli ise, alt satırda belirtilen ctrl+Q tuşuna basılmadan web kameranız ilacın kare kodunu okumayacaktır. Yani kare kod okutulmadan önce ctrl+Q tuşuna basılıp sonra kare kod okutulacaktır. Bilgisayarınız yeteri kadar hızlı ise ve belleği yüksek ise bu seçeneği işaretlemeyiniz, bu durumda ctrl+Q tuşuna basmadan kameranız devamlı tarama yapacak ve ilacın kare kodunu otomatik okuyacaktır.

Okuma aralığı”, web kameranızın kaç ms süre içinde tarama yapacağını yani kare kodu okuma hızını belirler.

Okuma sonrası bekleme” seçeneği, ilk barkodu okuduktan sonra, ikinci barkodu okutma sürenizi belirler.

Barkod gönderme aralığı” web kamera kare kodu okuduktan sonra programa gönderme süresini belirler.

 

Alarm Ayarları

Önemli Not: Web kameranızı alarm amaçlı kullanırken, bilgisayarınız açık olmalı ve web kameranızın yanlış alarm vermemesi için, yoldan geçen araçların ışıkları veya insanların görüntülerini almayacak şekilde yerleştirilmelidir.

Görüntü alma aralığı” web kameradaki değişimlerin program tarafından algılanma sıklığıdır.

 Alarm kurulma süresi” alarmı kurduktan sonra, alarm fonksiyonunun devreye girme süresini belirler, yani bu süre içerisinde iş yerinizi kapatıp çıkmanız gerekmektedir.

Hareket algılama sonrası aktifleşme süresi” Eczanenize girdikten sonra, hemen alarm vermemesi için yani alarmı devre dışı bırakabilmeniz için gereken süreyi belirtmeniz içindir.

Hareket Algılayıcı Hassasiyet Seviyesi” Yanlış alarm vermemesi için kameranın pozisyonuna göre test edilerek ayarlanmalıdır.

Mesaj gönderilecek telefon numarası” SMS gönderilecek cep telefonu yazılmalıdır. Ancak bu numaraya SMS gönderilebilmesi için öncelikle http://www.mobildev.net/kayitol.asp?tip=20&midd=1 adresindeki kayıt formunu sonrada http://www.mobiltim.com/tr_sonkullanicisozlesme.pdf kullanıcı sözleşmesini doldurarak  eczanenize ait kurumsal kayıt yaptırmanız, kullanıcı adı ve şifre alarak “Program ayarları” bölümündeki “SMS ayarları” sayfasında bunları kayıt etmeniz gerekmektedir.

Mesaj gönderilecek mail adresi” buraya yazılacak adrese alarm devreye girdikten sonra web kameranın algıladığı resimler gönderilecektir.

“Alarm Dosyası” bu alanda belirtilen ses dosyası, alarm devreye girdiğinde çalıştırılacak ve davetsiz misafir uyarılacaktır. Uyarılmak- korkutulmak istenmiyor ise boş bırakılabilir.

 

Web sunucusu port numarası” ” web kameranızın çektiği ve bilgisayarınıza kaydettiği resimleri uzak bağlantı ile (evden veya başka bir internet bağlantısından) izlenilebilmesi ve alarmı aktif-pasif yapabilmek için buraya girilen port numarasının modem ayarlarınızda da izin verilmesi gerekmektedir. Bilgisayarınızda güvenlik duvarı programı (firewall) varsa buraya yazılan portların yönlendirme yapılması gerekmektedir.

 

 

Canlı görüntü port numarası” web kameranız tarafından alınan anlık (canlı) görüntülerin uzak bağlantı ile (evden veya başka bir internet bağlantısından) izlenilebilmesi için buraya girilen port numarasının modem ayarlarınızda da izin verilmesi gerekmektedir.

Bilgisayarınızda güvenlik duvarı programı (firewall) varsa buraya yazılan portların yönlendirme yapılması gerekmektedir.

 

Web ara yüzü kullanıcı adı ve şifresi” bölümlerine Türkçe karakter kullanmadan sadece sizin bileceğiniz kullanıcı adı ve şifresini yazınız. Güvenlik sistemi (alarm) programı çalıştığında ekranın altında görülen “IP numarasını” evinizdeki bilgisayardan veya ağdaki başka bir bilgisayardan aşağıdaki örnekte olduğu gibi “internet explorer” ekranında yazdığınızda bu alanlara yazdığınız kullanıcı adı ve şifresi giriş ekranı gelecektir. Bu ekrandan giriş yapıldığında alarm menu ekranına ulaşılacak ve seçenekleri kullanılacaktır.

 

“Hareket anında resim çek” alarm programı devreye girdiğinde (alarm verdiği zaman) değişen görüntülerin bilgisayarınızda saklanmasını istiyorsanız bu seçeneği işaretlemelisiniz. Güvenlik alarmını test amaçlı kullanmanız için tasarlanmıştır. Hırsız girmesi durumunda bilgisayarınıza zarar verme veya bilgisayarınızı da çalması durumunda bu seçeneğin size bir faydası olmayacaktır. E-mail veya SMS gönderme seçeneklerini aktif etmenizin güvenliğiniz açısından faydalı olabilir. Firmamız bu önlemler ile eczanenizin güvenliğini garantilemez. Önlem almanıza programları aracılığı ile yardımcı olur.

 

Maksimum resim sayısı” Hareket anında (alarm verdiğinde) çekilecek resim dosyalarının bilgisayarınızın diskinde çok yer kaplamaması için üst limit belirlenmesi amacıyla konulmuştur. Son çekilen  xxx adet resim dosyası kameranın çalıştığı bilgisayarın c:\byte\eczane\wwwroot\ dizininde saklanır.